Quo Vide Weblog

Waarom elk sociaal intranet een chatfunctie nodig heeft

Steeds meer organisaties zetten realtime chat in als middel voor medewerkers om met elkaar te communiceren. Bekijk de toepassingen en voordelen uit dit blog om te begrijpen waarom het voor organisaties belangrijk is om chat op hun sociale intranet aan te bieden.
17 Jun Posted by Quo Vide in | 0 comments

Er zijn talloze redenen waarom het internet tegenwoordig centraal staat in het leven van miljoenen mensen over de hele wereld. Technologie heeft het voor individuen mogelijk gemaakt om overal toegang te hebben tot belangrijke informatie en dat heeft enorme positieve effecten gehad op zowel zakelijk als persoonlijk gebied. 

Als er één ding is dat door het internet totaal is veranderd dan is het de manier waarop we met elkaar communiceren. Traditionele communicatiemethoden worden nog steeds gebruikt, maar online communicatie via e-mail, forums en andere platforms is overduidelijk sterk toegenomen.

Iedereen die opgegroeid is met het internet herinnert zich waarschijnlijk de opkomst van chat. Het feit dat men met een ander kon chatten, ongeacht waar diegene zich in de wereld bevond, veroorzaakte een groot deel van het enthousiasme. Het is dan ook geen verrassing dat het concept van chatten niet alleen in stand is gebleven, maar in de loop van de tijd is opgebloeid.   

Niet alleen voor persoonlijk gebruik

In de beginjaren van chat heerste vooral het idee dat chatten specifiek bedoeld was voor persoonlijk gebruik. In de afgelopen jaren is dat idee drastisch veranderd. Steeds meer organisaties omarmen chat als middel voor medewerkers om met elkaar te communiceren.

Realtime chat kan op een sociaal intranet op een aantal manieren worden toegepast. Bekijk de toepassingen hieronder om te begrijpen waarom het voor organisaties belangrijk is om chat op hun sociale intranet aan te bieden.

Interne communicatie

Het is essentieel dat medewerkers eenvoudig met elkaar kunnen communiceren. Voor een lange tijd was e-mail hiervoor het meest gebruikte middel, maar tegenwoordig wordt chat steeds vaker als sneller, realtime alternatief geboden. Chat maakt het communiceren met collega’s namelijk nog eenvoudiger. Je kan direct zien of iemand aanwezig is en meteen contact opnemen. Indien een collega afwezig is kan er alsnog een bericht achter gelaten worden dat op een later tijdstip gelezen kan worden. Voor interne communicatie doeleinden is er geen beter middel dan een realtime chat.

Groepscommunicatie

Soms is het belangrijk om niet met één, maar met meerdere collega’s tegelijk te kunnen communiceren. Vooral tijdens projecten is dat vaak van belang. Met een heel projectteam continu heen en weer e-mailen is onhandig en kan verwarrend zijn. Dat is waar chat de oplossing kan bieden. Met een goede chatfunctie kunnen er meerdere personen uitgenodigd worden voor één chat, waardoor projectteams eenvoudig zaken met elkaar kunnen bespreken. Een groepschat voelt natuurlijker aan en de gesprekken zijn makkelijker te volgen dan wanneer e-mail wordt gebruikt.

Voordelen van chat op je sociale intranet

Hoewel chat dagelijks door veel mensen gebruikt wordt om met vrienden, familie of zelfs vreemden te praten zijn sommige organisaties zich nog niet bewust van de voordelen die realtime chat met zich mee kan brengen in een zakelijke omgeving.  

Hieronder een aantal van deze voordelen:

Verbeterde samenwerking

De meest creatieve ideeën en oplossingen ontstaan vaak door goed samen te werken. Het is alleen niet altijd gemakkelijk om met meerdere mensen tegelijk te communiceren, vooral als er samengewerkt moet worden met collega’s van diverse afdelingen en locaties.

Als er zaken besproken moeten worden gebeurt dit vaak tijdens groepsgesprekken via de telefoon of e-mail. Met regelmaat zijn mensen tijdens een groepsgesprek via de telefoon echter lastig te verstaan of er wordt door elkaar gepraat, waardoor het gesprek moeizaam verloopt. Ook e-mail is voor groepsgesprekken verre van ideaal.

Chat is daarentegen een uitstekende oplossing. Met behulp van chat zijn meetings makkelijker te plannen, omdat het niet uit maakt waar de medewerker zich bevind. Ook zijn de gesprekken een stuk eenvoudiger te volgen, waardoor samenwerken een stuk soepeler gaat.

Medewerkerstevredenheid verhogen

De tevredenheid van medewerkers is binnen elke organisatie belangrijk. Een goede chatfunctie helpt deze medewerkerstevredenheid te verhogen. Medewerkers zijn daarmee namelijk in staat om sneller en eenvoudiger met elkaar te communiceren. Vragen kunnen snel gesteld worden en indien de collega aanwezig is volgt er vaak direct een antwoord, waardoor eventuele problemen sneller opgelost kunnen worden.

Lagere kosten

De communicatiekosten van een bedrijf kunnen hoog oplopen. Met name telefoonkosten gaan hard, vooral als je te maken hebt met internationale medewerkers en/of klanten. Elke organisatie wil hun kosten natuurlijk zo veel mogelijk beperken. Het is daarom belangrijk om te kijken naar hoe de communicatiekosten kunnen worden verminderd. Een goede chatfunctie op je sociale intranet zorgt ervoor dat minder medewerkers de telefoon zullen gaan gebruiken, waardoor de communicatiekosten flink verminderen.

De toekomst

Steeds meer bedrijven omarmen realtime chat als communicatiemiddel en door de voordelen voor zowel de medewerkers als de organisatie zal dat in de toekomst alleen maar blijven stijgen. Wanneer je de tijd neemt om een chatfunctie in je sociale intranet te implementeren zullen ook jij en je medewerkers snel kunnen profiteren van deze voordelen.

TeamKPN

Ook op TeamKPN is er de mogelijkheid om te chatten met collega’s. KPN medewerkers kunnen zien of iemand aanwezig is en kunnen met één of meerdere collega’s tegelijk chatten. Bekijk ons blog TeamKPN 3.0: versie 3.5 voor meer informatie.

Deel met anderen
0 Reacties

Plaats als eerste een reactie, login met je Social Media account.

Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet je inloggen. Je kan eenvoudig inloggen met een Social Media profiel, kies hieronder je voorkeur