Quo Vide Weblog

Content first: zeg nee tegen Lorem Ipsum

Lorem Ipsum wordt al sinds jaar en dag in de printindustrie gebruikt. Ook veel designers maken er tegenwoordig gebruik van. Gehele ontwerpen staan er vol mee. En dat is precies waar het fout gaat.
25 Mar Posted by Quo Vide in | 0 comments

Lorem Ipsum is dummy tekst dat oorspronkelijk in de printindustrie gebruikt werd om te testen hoe een pagina layout of lettertype er met content uit zag. Tegenwoordig wordt Lorem Ipsum ook door veel designers gebruikt om hun ontwerpen in de ontwerpfase van content te voorzien.

http://demo.getgrav.org/agency-skeleton/

Het gebruik van Lorem Ipsum kan echter leiden tot verkeerde aannames en kan ervoor zorgen dat ernstige ontwerpfouten pas zichtbaar worden als de toepassing gevuld wordt met echte content.

Ook het laten passen van de uiteindelijke content op de plekken die daarvoor ontwerpen zijn, zonder het ontwerp te veranderen, is vaak een probleem. Deze manier van werken werkt dus zelden.

Wij werken bij Quo Vide daarom ook met een content first aanpak.
 

Content first

Bij Quo Vide ontwikkelen we vooral software-based toepassingen. Ook daarbij is content first meer dan belangrijk. We beginnen met het verzamelen van content, het vragen van voorbeelden aan klanten en gaan samen met de klant zitten om de juiste bewoording te kiezen. 

Deze echte content gebruiken we al in een vroeg stadium in onze ontwerpen. Dit doen we niet alleen om verkeerde aannames en ontwerpfouten te vermijden. Een andere belangrijke reden om echte content te gebruiken is namelijk voor communicatie. Door de juiste bewoording te gebruiken zorg je voor een gezamenlijke kijk naar het ontwerp. Zo vermijd je communicatie problemen op dat gebied en werk je met elkaar aan hetzelfde doel. Communicatie is een groot deel van het succes van een project.
 

Ook echte kopij

Niet alleen echte content, maar ook echte kopij is belangrijk. Hiermee bedoelen we het gebruik van echte titels, kopjes, menu-items, aankeilers, persoonsnamen, etc. Dus geen Lorem Ipsum titel of persoonsnaam, maar uitgedachte titels en 'echte' namen.
 

Geen voorbeeld beschikbaar

Maar wat als de echte content er nog niet is en je dus geen goed voorbeeld hebt? Ontwikkel dan een aantal voorbeelden. Dit kost wat tijd, maar is enorm van belang voor het verloop van je project.

Een andere optie is om in zo’n geval tekst te schrijven die beschrijft wat de tekst moet zijn. Op de plek van een introductietekst moet dan uitleg komen te staan over wat er verwacht wordt daar te lezen. Zorg er dan wel voor dat de echte content zo spoedig mogelijk komt, zodat je daar mee verder kan.
 

Dus..

Maak bij je toekomstige projecten gebruik van echte content. Vermijd verkeerde aannames, vermijd dat ernstige ontwerpfouten pas op het einde zichtbaar worden en vermijd communicatieproblemen. Verzamel content, ga zitten met je klant en kies samen voor de juiste bewoording.

Deel met anderen
0 Reacties

Plaats als eerste een reactie, login met je Social Media account.

Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet je inloggen. Je kan eenvoudig inloggen met een Social Media profiel, kies hieronder je voorkeur