Quo Vide Weblog

Community management: tactieken voor een gezonde community

Een gezonde community is van levensbelang voor het succes van een Enterprise Social Network. Als Community manager kan je er op diverse manieren voor zorgen dat je community gezond blijft.
31 Aug Posted by Quo Vide in | 0 comments

Als Community manager ben je de gastheer van het Enterprise Social Network (ESN). Je verwelkomt personen, je helpt ze op weg en je zorgt voor een gezonde community. Een community is gezond wanneer er volop activiteit tussen leden plaatsvindt. Dat betekent in het geval van een ESN dat leden met regelmaat content schrijven en plaatsen, content liken, delen en erop reageren, conversaties starten, etc.

Een gezonde community ontstaat echter niet vanzelf, daar moet je als community manager veel tijd en moeite insteken. Na de lancering van het platform zal je medewerkers moeten stimuleren en motiveren om actief bij te dragen aan het platform. De meeste medewerkers zullen daar namelijk niet uit zichzelf mee beginnen.

Je stimuleert en motiveert door bijvoorbeeld in contact te treden met medewerkers, ze het vertrouwen te geven dat zij een positieve bijdrage kunnen leveren en ze te vragen om bijvoorbeeld een blog te schrijven over een onderwerp waar zij kennis van hebben. Geef daarnaast het goede voorbeeld door zelf regelmatig interessante content te plaatsen, waardeer content van andere medewerkers door het te delen, te liken of erop te reageren, start conversaties en geef ondersteuning daar waar nodig. Meer over het stimuleren van het creëren van content kan je lezen in deel 7 van onze Community management blog serie: ‘Hoe stimuleer je content creatie?’.

Er zijn nog een aantal tactieken die je kan gebruiken om een gezonde community te creëren. Hieronder hebben we er 14 op een rij gezet.

 1. Wees proactief in het benaderen van gebruikers
  Reik uit naar de mensen die betrokken zouden moeten zijn bij het ESN; zowel online als offline. Dit kunnen bijvoorbeeld medewerkers zijn die door hun functie veel kunnen toevoegen aan het platform, medewerkers van de ondernemingsraad, medewerkers van de afdelingen personeelszaken, klantenservice en webcare, programmamanagers, c-level medewerkers, medewerkers die buiten hun functie veel op social media reageren, etc. 
   
 2. Vraag gebruikers naar hun behoeftes
  Stel vragen en luister naar de leden van je community. Door te vragen en te luisteren krijg je inzicht in de behoeftes van gebruikers en kan je in kaart brengen welke functionaliteiten kunnen helpen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden.

  Naast zelf te vragen en te luisteren is het ook handig om een supportgroep op te zetten. Hiermee creëer je een centrale plek waar medewerkers met al hun vragen, problemen en feedback terecht kunnen. Doordat het grote deel van de vragen en problemen in één groep terecht komen kan je als community managers eenvoudiger medewerkers helpen. Daarnaast kan je alle feedback gemakkelijk verzamelen om op basis daarvan verbeteringen aan het platform aan te brengen.
   
 3. Houd gesprekken en materiaal up-to-date
  Je ESN blijft actief zolang er gesprekken gevoerd worden en er constant nieuwe content geplaatst wordt. Houdt gesprekken dus gaande en zorg ervoor dat content geplaatst blijft worden. Wanneer er langere tijd niets meer aan het het platform wordt bijgedragen zullen gebruikers steeds minder bereid zijn om zelf wel iets bij te dragen.
   
 4. Plaats regelmatig en consistent berichten en updates
  Het is beter om op vaste dagen of tijden iets te plaatsen, dan een periode elke dag iets te plaatsen en vervolgens meerdere dagen niets. Regelmaat en consistentie tonen betrouwbaarheid aan gebruikers en gebruikers weten wat ze kunnen verwachten.
   
 5. Laat nieuwe gebruikers een eenvoudige eerste actie uitvoeren
  Een eenvoudige eerste stap maakt het platform laagdrempeliger en zorgt ervoor dat de tweede, derde en alle toekomstige stappen gemakkelijker gezet zullen worden.
   
 6. Geef het goede voorbeeld
  Mensen zullen twijfelen om actief deel te nemen als ze niet precies weten welke toon (formeel of informeel) er van ze verwacht wordt. De community manager en ambassadeurs zullen zelf actief moeten deelnemen om als voorbeeld te dienen.
   
 7. Verzorg trainingen en biedt actief hulp aan
  Biedt trainingen en hulp aan, zodat (nieuwe) gebruikers zich comfortabel gaan voelen met het ESN en de mogelijkheden. Mensen zullen minder snel actief deelnemen aan het platform als ze onzeker zijn om het platform te gebruiken.
   
 8. Maak een mini communicatiekalender
  Zorg ten minste de eerste paar maanden voor een uitgebreid plan over welke content er geplaatst wordt, waarom, wanneer en door wie.

  Download onze communicatiekalender template voor Apple Numbers of Microsoft Excel
   
 9. Zoek iets interessants om de aandacht van gebruikers te vangen
  Ga op zoek naar informatie dat voor de gebruikers van je ESN interessant en nuttig is. Door dit elke dag of week te doen zal je ESN een nog waardevollere plek voor je gebruikers worden.
   
 10. Licht je gebruikers uit
  Bedank gebruikers voor hun betrokkenheid, promoot hun werk en bijdragen, zet ze in de schijnwerpers.
   
 11. Link naar externe content
  Elke dag komt er nieuws en informatie je sociale intranet binnen. Niet alle content hoeft van de community zelf te komen. Er is genoeg externe informatie en nieuws te vinden dat interessant is voor je gebruikers. 
   
 12. Voeg helpinformatie toe
  Niet al je gebruikers zullen de technische kennis in huis hebben hebben om zonder moeite gebruik te maken van alle mogelijkheden van het ESN. Het plaatsen van helpinformatie (tutorials, veelgestelde vragen, kennisartikelen) zorgt ervoor dat deze gebruikers toch volledig gebruik kunnen maken van je ESN.  
   
 13. Zet content om in referentiemateriaal
  Vragen en discussies zorgen soms voor informatie dat je kan omzetten in een handig kennisartikel of een instructie- of veelgestelde vragen pagina. 
   
 14. Stimuleer offline relaties
  Niet alle interactie met je community hoeft online plaats te vinden. Zorg dat je naast online interactie ook direct één-op-één contact hebt met je gebruikers. Hiermee investeer je in sociaal kapitaal dat later voordelig is voor je ESN community. 

Community management serie

 1. Community management: de 5B’s
 2. Community management: groepen starten
 3. Community management: de kunst van luisteren
 4. Community management: korte termijn, lange termijn
 5. Community management: wat te doen bij crisis?
 6. Community management: hoe modereer je content?
 7. Community management: hoe stimuleer je content creatie?
 8. Community management: omgaan met feedback
 9. Community management: tactieken voor een gezonde community

 

Deel met anderen
0 Reacties

Plaats als eerste een reactie, login met je Social Media account.

Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet je inloggen. Je kan eenvoudig inloggen met een Social Media profiel, kies hieronder je voorkeur