Quo Vide Weblog

Community management: groepen starten

Groepen starten is een belangrijke taak van de community manager. In dit tweede blog van onze community management serie lees je meer over de verschillende soorten groepen, over de bijbehorende uitdagingen en hoe je het beste een groep start.
02 Jun Posted by Quo Vide in | 0 comments

In het eerste blog van onze Community management serie werd duidelijk dat het opstarten van een Enterprise Social Network (ESN) via een aantal fasen verloopt en dat de taken van de community manager in elke fase anders zijn. In het begin houdt de community manager zich vooral bezig met het maken van content, reageren op content en medewerkers ‘uitlokken’ om deel te nemen aan het platform.

Één van de begintaken van de community manager is het starten van groepen. Groepen zijn een belangrijk onderdeel van elk Enterprise Social Network, waardoor het van belang is om als community manager op de hoogte te zijn van de verschillende soorten groepen, de bijbehorende uitdagingen en hoe je het beste een groep start.

Verschillende soorten groepen

Er zijn een aantal voorkomende vormen van online groepen. Het is belangrijk om de diverse soorten en de verschillen tussen hen te kennen. We hebben de volgende soorten groepen:

 • Stafgroepen
 • Afdelingsgroepen
 • Projectgroepen
 • Praktijkgroepen
 • Themagroepen
 • Fungroepen
Stafgroepen

Stafgroepen zijn organisatie-gedreven groepen met een duidelijk kennisdeling doel. Deze groepen kennen een besloten karakter: iedereen kan lid worden, maar niet iedereen kan content delen (buiten het liken en reageren om).

Typische voorbeelden zijn: HR-groep, Security-groep.

Afdelingsgroepen

Dit zijn hechte teams van mensen die elke dag nauw samenwerken. Leden delen strategische doelen, duidelijke rollen en competenties, en hebben in het algemeen dezelfde manager.

Typische voorbeelden zijn: Corporate communicatie-groep, Sales-groep

Projectgroepen

Net als afdelingen werken projectteams nauw samen en hebben ze dezelfde doelen, duidelijke rollen en competenties. Het verschil met een afdeling is dat ze voor een beperkte tijd samenwerken en een manager en een projectleider hebben. Ze zijn echter minder nauw met elkaar verbonden, hebben buiten het project ook nog andere doelen en zijn meer gebonden aan hun afdeling en managers dan het project zelf.

Praktijkgroepen

Een praktijkgroep is een losse groep georganiseerd rondom het delen en leren over bepaalde werkzaamheden/skills. Terwijl de leden de werkzaamheden gemeenschappelijk hebben bestaat de groep uit medewerkers van veelal verschillende afdelingen. Ze delen geen werk specifieke doelen of werken niet op dagelijkse basis nauw samen. Daardoor is deze groep vrijblijvend van karakter.

Typische voorbeelden zijn: Projectmanagement-groep

Themagroepen

Een Themagroep is, net als een praktijkgroep, een losse groep, maar ook potentieel de meest boeiende. Het is een open groep waarbij mensen zich voelen aangetrokken door hun persoonlijke passie met het thema. Deze groepen kunnen geformeerd worden rondom werk-gerelateerde of om plezier en persoonlijke thema’s.

Typische voorbeelden zijn: Apple community-groep, Fotografie-groep

Fungroepen

Een fungroep is de meest lichtgewicht type groep. Het heeft niet direct een werkgerelateerde functie of onderwerp. Een fungroep heeft binnen een organisatie wel een belangrijke rol om de samenhorigheid te stimuleren.

Typische voorbeelden zijn: Barcelona-groep

Uitdagingen

Als community manager is het goed om de verschillende groepen te erkennen en er adequaat mee om te gaan. Zo zijn de regels binnen een fungroep losser en zal een afdelings- of projectgroep meer gebonden zijn aan de dagelijkse werkzaamheden. Uiteraard moet je in een project- of afdelingsgroep ook de mogelijkheid hebben om leuke foto’s of berichten te kunnen plaatsen, maar maak voor speciale evenementen een fungroep aan. De dynamiek in groepen verschilt sterk met het type groep en zorg voor specifieke uitdagingen, zoals:

Nut - een fungroep heeft een lagere drempel en zal relatief makkelijk groeien, echter zal een fungroep over het algemeen snel verwateren. Daar staan Themagroepen en Praktijkgroepen tegenover. Deze groepen hebben een hogere drempel, mensen willen van elkaar leren of hun passie delen. In het begin zullen deze type groepen minder snel groeien en hebben ‘echte leiders’ nodig om te floreren.

Concurrerende prioriteiten - medewerkers dienen natuurlijk hun dagelijkse werkzaamheden uit te voeren, maar dat staat haaks op zaken als ‘bijdragen’ aan ESN. Als community manager moet je bewust zijn van deze concurrerende prioriteiten.

Onduidelijke verwachtingen - de organisatorische hiërarchieën zijn duidelijk, maar ESN maakt de organisatie platter als gevolg van het feit dat mensen snel en makkelijk met elkaar in contact kunnen komen. Help daarom bij groepen duidelijk te maken wat de verwachtingen zijn.

Laat deze uitdagingen niet in de weg staan om verschillende type groepen te starten. Groepen zijn rijke bodem die betere prestaties bieden door middel van:

 • snel leren
 • de verspreiding van goede ideeën en innovatie
 • het verhogen van verbindingen; medewerkers met elkaar en met tevredenheid op het werk

Hoe start je een groep?

 1. Afdelingen en projecten kunnen de weg naar de groep meestal zelf wel vinden, maar hou ogen open voor veranderingen binnen de organisatie.
 2. Kijk of er discussies ontstaan rondom een thema of dat er functionele overleggen zijn. Dit duidt op thema- en praktijkgroepen.
 3. Kijk of er binnenkort een evenement is - invulling voor fungroep
 4. Spreek een persoon aan om als eigenaar een groep te starten. Dit hoeft niet perse ‘de manager’ te zijn. Belangrijkste criterium is gedrevenheid over een onderwerp.
 5. Bekijk de meest opgezochte zoekwoorden binnen het platform. Hier hebben mensen vragen over. Kijk of hier een themagroep uit te formeren is. Kijk of mensen hier al een blog over hebben geschreven. Dit zijn de potentiële groepseigenaren.

Community management serie

 1. Community management: de 5B’s
 2. Community management: groepen starten

Komende blogs:

 1. Community management: de kunst van luisteren
 2. Community management: korte termijn, lange termijn
 3. Community management: wat te doen bij crisis?
 4. Community management: hoe modereer je content?
 5. Community management: hoe stimuleer je content creatie?
 6. Community management: omgaan met feedback
 7. Community management: tactieken voor een gezonde community

Deel met anderen
0 Reacties

Plaats als eerste een reactie, login met je Social Media account.

Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet je inloggen. Je kan eenvoudig inloggen met een Social Media profiel, kies hieronder je voorkeur