Quo Vide Weblog

De top 3 meest gebruikte excuses om geen sociaal intranet in te zetten

Het inzetten van een sociaal intranet heeft veel voordelen. Een sociaal intranet helpt bij een betere bediening van de klant, versterkt de interne cultuur, vergroot de productiviteit van medewerkers, kennis wordt beter vastgehouden, medewerkers kunnen eenvoudiger met elkaar samenwerken en meer.

Toch horen we regelmatig bepaalde excuses voorbij komen om geen sociaal intranet in te zetten.
25 Sep Posted by Quo Vide in | 0 comments

1. Mensen gaan dan ‘alles maar roepen’

Een grote angst voor het sociaal maken van het intranet is dikwijls dat mensen dan ‘alles maar gaan roepen’. Dat gebeurt immers op het internet toch ook? Op het internet heerst inderdaad de trol en het trollisme, maar intern zijn er geen trollen. Trolgedrag wordt namelijk onmiddellijk herkend en is eenvoudig terug te leiden naar de desbetreffende medewerker.
 

2. Onze mensen gebruiken het niet

Een excuus dat we bij diverse klanten gehoord hebben is dat hun mensen een sociaal intranet niet gebruiken. Maar of een sociaal intranet wel of niet gebruikt gaat worden hebben organisaties voornamelijk zelf in de hand.

Allereerst moet het platform waardevol zijn voor medewerkers. De functionaliteiten moeten medewerkers ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden en het platform moet snel en intuïtief in gebruik zijn.

Daarnaast is een adoptieplan een belangrijk onderdeel bij de introductie van het sociale intranet. Zonder dit plan zullen medewerkers inderdaad niet of minder actief zijn op het platform. In het adoptieplan wordt onder andere beschreven hoe de community managers medewerkers kunnen stimuleren en motiveren om actief deel te nemen aan het platform. In ons blog ‘Community management: de 5B’s’ lees je meer over de fasen die erop gericht zijn om medewerkers om te vormen van passieve buitenstaanders naar actieve participanten.

Als organisatie zal je dus zelf tijd en moeite moeten steken in het adoptieproces. Wanneer je dit doet zal je vanzelf zien dat het aantal medewerkers die het platform gebruiken en de intensiteit waarmee ze het gebruiken zal groeien.
 

3. Onze mensen zijn te oud en te laag opgeleid

Nog een excuus dat we hebben gehoord is dat mensen te oud en te laag opgeleid zouden zijn voor een sociaal intranet.

Dit hoeft absoluut geen probleem te zijn. Betrek je medewerkers bij de bouw van je sociale intranet door bijvoorbeeld gebruikersonderzoeken te doen. Hou onder andere card sorting en task testing sessies, observeer je medewerkers tijdens hun dagelijkse werk, organiseer focusgroepen, hou gebruikerstesten, etc. Op basis van deze resultaten kan je een sociaal intranet ontwikkelen dat goed aansluit bij je medewerkers en dat voor hun begrijpelijk en goed te gebruiken is.

Zorg na het live gaan van het platform ook voor voldoende begeleiding in de vorm van e-mail support, helpteksten, workshops en supportvideo’s.


Heeft u nog twijfels over het inzetten van sociaal intranet? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

T: (31) (0)72 5204444
E: info@quovide.com

Deel met anderen
0 Reacties

Plaats als eerste een reactie, login met je Social Media account.

Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet je inloggen. Je kan eenvoudig inloggen met een Social Media profiel, kies hieronder je voorkeur